Festivalprogram 2023

Trykk på programmet for å lese mer om det forskjellige!

Ingrid Olava

Ingrid Olava har sunget seg inn i våre hjerter og for lengst befestet sin posisjon blant landets mest substansielle og viktige artister.

Siden den kritikerroste debuten med Juliet’s Wishes har Ingrid Olava med sin karakteristiske stemme og vakre pianospill levert et imponerende antall konserter og en låtkatalog som har resultert i en mengde priser og nominasjoner gjennom en popkarriere på 14 år.

I tillegg til sin egne sterke katalog med publikumsfavoritter som «Only Just Begun», «Back to love», «Warrior Song», «Jackie Kennedy», «Jupiter» og «Mens Jeg Sover», har Olava alltid omfavnet og tolket andre kunstnere. I konsertformatet har Ingrid Olava dermed utviklet seg til å bli en eklektisk blanding av eget og andres materiale.

Facebook

Instagram

 

Familiedag på bautahaugen

I år som i fjor blir det familiedag på Bautahaugen! Dagen er fremdeles gratis for både små og store!

Det blir opplæring og visning av ysting av ost, lefsebaking og andre gamle mattradisjoner av Bautahaugens venner. Det blir mulig å være med å smi sammen med en smed. Den gamle skolestua blir tatt i bruk og man kan se hvordan undervisning i skolen foregikk 100 år tilbake i tid. Gamle leker blir også arrangert av Bautahaugens venner. Det blir også fotball-lek, mesternes mester-aktiviteter og ansiktsmaling i regi av Hedalen Idrettslag og Hedalen Ungdomslag.

Lag og foreninger i bygda stiller opp og bidrar til at dette kan bli en gratis opplevelsesdag for alle. Dagen rundes av med konsert med Bygstadgutane på scena 15:00.

Praktisk info:
Vi ønsker at alle parkerer på grusbanen ved Hedalen B/U Skole (Litt lenger nord for Bautahaugen), for å unngå at vi tar opp parkeringen til Joker.

Dagen er som nevnt gratis, men vi ønsker at alle tar imot et armbånd når de kommer, slik at vi har oversikt over hvor mange besøkende som er innom denne dagen. Armbånd vil du få ved inngangene.

Bygstadgutane

Bygstadgutane kjem frå den lille vakre bygda Bygstad i Sunnfjord. To brødre i sin beste alder som saman driv familiegarden. Ved sida av gardsdrifta starta dei denne duoen. Ein grenselaus smeltedigel av eit prosjekt der desse ungkarane får satt tekst og tone på dei viktige tinga i livet. 

Musikalsk sett badar dei i ein rytmisk kulp inspirert av alt som får foten til å gå, men dei evnar óg å ta det heilt ned der ein mest blir litt blank i auget. I tillegg til musikk er dei ikkje framande for å vasse i den poetiske strandkanten. Gjennom deira heimesnekra sjanger, treffsikker poesi, leverer dei langgrunne refleksjonar med imponerande bravur. 

Lang historie kort: Bygstadgutane er musikk og moro med bondevett.

Facebook 

Instagram

Zitherman

«Norges vakreste hemmelighet: dette dalføret mellom Hallinger og Gudbranner. Der finner du Begnadalen. Mindre brautende og pågående, men med en inderlighet og en naturskjønnhet som forfatteren Mikkjel Fønhus introduserte for meg i min barndom. Nettopp her må jo alt ligge til rette for den fineste musikk. Og visst kom den: Zitherman. Dette albumet har i seg alle de kvalitetene vi kjenner fra den folkelige «innlandsmusikken» som Ål og Birgit Lien i nabodalen introduserte for 30 år siden. Men dette låter frekkere og friere. Selv instrumentet Zither, en klanglig fetter av Valdres nasjonalinstrumentet langeleik, blir i Rune Glimsdals hender forvandlet til en steelgitar ala David Lindley. Dyktige musikere, gode jordnære tekster og et konsept som bærer i seg det norskeste av det norske: Livet i bygdene der de fleste av oss lever sine liv.»
– Knut Reiersrud

«Fengande og spennande folkpop med el-zither og gode tekstar på valdresdialekt, flotte melodiar i elegant musisering og meget solid vokal. Her er det mange låtar som burde finne vegen til NRK-listing, favorittane står i kø. Det er eit godt tegn når ein nynnar med ved første lytting og samtidig høyrer mange lag både i tekstane og i musikken. Favorittlåt: Opp.»
– Tove Bøygard

Facebook 

Instagram

Heather ivy

Heather Ivy (Hege Dragerengen) begynte nylig etter en del år som front-vokalist i ulike prosjekter å produsere egen musikk – med hjertet godt plantet i Country-sjangeren.

Tekstene hennes er betrakninger av erfaringer fra eget liv, samt fra hverdagen generelt. Noen av låtene hennes er også skrevet sammen med hennes mann, Kris Ivy, som har lang fartstid som selvstendig artist med flere utgivelser.

Inspirert av Blues & Pop er country-sounden hennes kjent som dansbar og rytmisk. 

Den første singelen ble sluppet i 2020 under pandemien, som et pilotprosjekt for å se om det var noe å satse på. Etter gode tilbakemeldinger og med en gylden mulighet til å spille inn på Norsk Lydstudio i Mjøndalen, der musikerne fra «Donkeyboy» David & Peter Michaelsen står for driften, ble det snarlig slipp av 3 låter til i 2021 og 2022.

Den nyeste låten «Broken Hearts» har pr dags dato hele 75.000 avspillinger på Spotify. 

Hun har blitt spilt på radio både innenlands og utenlands, samt fått gode anmeldelser fra musikkprodusenter og anmeldere som mener at dette har høy musikalsk kvalitet.

« Jeg gleder meg utrolig mye til året 2023! Nå blir det utrolig spennende i Heather Ivy sin musikalske verden! Det har dukket opp en etterspørsel og oppmerksomhet som jeg må følge, for å se hvor trådene kan lede meg og musikken min. Musikerne jeg har fått med meg for å danne «The Heather Ivy Sound» er en gjeng unike & dyktige musikanter med kjempebra humør og stå-på vilje for å skape et unikt samspill! Det er viktig å tørre å ta sjanser og å satse – ihvertfall om magefølelsen skriker at det er det riktige å gjøre – Noe det definitivt gjør for meg nå. 

Det viktigste for meg med musikken min er at jeg kan bevege noe i andre, inspirere noen eller være en trøst for noen. Etter jeg begynte å høre på Countrymusikk så fikk jeg et helt annet forhold til tekster og fremførelse. Alt jeg ønsker er å kunne formidle mine tanker og følelser til publikum på en naturlig måte som forteller hvem jeg er, upyntet og ærlig.» 
– Heather Ivy

Etter å ha lært seg å spille gitar brenner Heather enda mer for å skrive egne låter og gleder seg til å gå inn i studio igjen med disse, forhåpentligvis i 2023/2024. 

Facebook

Instagram

 

Black Debbath

Black Debbath er verdensledende leverandør av Akademisk Stonerrock, Universell Riffsynsing og Norsk Barsk Metal.

Bandet springer ut fra kunstnerkollektivet Duplex Records og består av Lars Lønning, Egil Hegerberg, Aslag Guttormsgaard og Ole Petter Andreassen, kjent fra bl.a. Gartnerlosjen, Hurra Torpedo, Bare Egil Band, Thulsa Doom, Maroder og El Doom & the Born Electric.

Siden platedebuten i 1999 med Tung, Tung Politisk Rock har de sluppet sju album. Det åttende, Norsk Barsk Metal kom 26. oktober 2018 med påfølgende norgesturne.

Kombinasjonen tungrock, humor og politisk engasjement har gjort dem til en kjær gjest på festival- og konsertscener landet rundt de siste 20 årene, bl.a. på tungrockfestivalen Tons of Rock, hvor de har spilt hvert år siden oppstarten.

Facebook

Instagram

Poesti

Søndag fortsetter vi tradisjonen med PoeSti over Hedalsfjella. PoeSti er en vandring over Hedalsfjella med Olaf Søbekkseter og Cato Skimten Storengen. Olaf Søbekkseter er kjentmann og mangeårig turguide som loser oss trygt over fjella med destinasjon på Skrukkefyllhaugen i Vassfaret.

Olaf forteller oss om stedene vi passerer, og bidrar også med lokalhistoriske fortellinger. Med seg på turen har Olaf skuespiller Cato Skimten Storengen som også er fra Hedalen. Cato leser dikt, utdrag fra skjønnlitteratur og synger sanger på vei over Hedalsfjella. Innholdet er både lokalt og nasjonalt fra Fønhus til Vinje. Det blir satt opp busser som frakter oss t/r Hedalen B/U skole til Søbekkseter med retur fra Skrukkefyllhaugen i Vassfaret. Turen tar ca 5-6 timer.

Det blir avreise fra Hedalen B/U skole 08:00, og vi regner med å være på Skrukkefyllhaugen rundt 14:30. Der blir det foredrag om Mikkjel Fønhus, og konsert med Løiten Sangforening før bussen frakter oss tilbake til skolen så vi er der igjen ca. 16.00. Ønsker du å hoppe på bussen mellom skolen og Søbekkseter, eller møte opp på Søbekkseter kan du gjerne det, men gi beskjed til Cato på tlf. 477 55 492.

Bli med på en vandring i et vakkert natur og kulturlandskap.


Villmarksdag i Vassfaret

På søndag arrangerer vi Villmarksdag i Vassfaret. Her blir det en dag full av foredrag og aktiviteter for både store og små, unge og gamle! Foredrag ol. kan du lese mer om lenger ned, men det blir også en rekke aktiviteter denne dagen. For å nevne noe blir det fiskekonkurranse, spikking, aktiviteter fra Rovdyrsenteret, i tillegg til flere boder du kan kjøpe fine ting i. 

Praktisk info:
Det er lite sitteplasser på Skrukkefyllhaugen, så ta med egen stol!
Det blir mulig å kjøpe både varm og kald mat.

Rovdyrsenteret i Flå

Rovdyrsenteret stiller med diverse aktiviteter for barn.  Det blir bl.a. «rovdyrskole» ved naturveileder Bjørn Henrik Stavdal Johansen. 

Et meget underholdende og lærerikt show med skaller, pels og spor, der man lærer om de fire store rovdyrene vi har i norsk natur; bjørn, ulv, gaupe og jerv.

Hedalen jeger og fisk

Båtbyggeren

Blinkskudd fra Vassfaret

Vassfarentusiast og turleder for DNT Ringerike, Ole-Martin Høgfoss, viser ved flere anledninger gjennom Vassfardagen et 15 minutter langt digitalt lysbildeprogram om 8 gamle bjørnehi i Vassfaret. Kjenner vi Ole-Martin rett blir programmet krydret med flere blinkskudd fra Vassfaret.

Ole-Martin har i over 15 år ledet fellesturer for DNT Ringerike i Vassfarområdet. Han var leder av byggekomiteen for Fønhuskoia ved Strøen i Vassfaret, som åpnet i 2013. Medlem av byggekomiteen for både gamle (2007) og nye (2022) Vassfarkoia. Samt leder av prosjekt Vassfarstien, Hønefoss – Fønhuskoia. En 116 km sammenhengende blåmerket sti fra Hønefoss sentrum til Fønhuskoia øverst i Vassfaret, som ble offisielt åpnet i 2018.

Gled dere til naturopplevelse med musikk i den gamle ærverdige låven på Skrukkefyllhaugen!

Mikkjel Fønhus – Norges første naturverner?

Mikkjel Fønhus ble født i Hølera i Sør-Aurdal 14.mars 1894. I 1917 debuterte han som forfatter med romanen «Skoggangsmand», og han jobbet en kort tid som journalist i Norges Intelligenssedler i 1920. Det meste av hans forfatterskap er villmarksromaner, dyreskildringer, skildringer av dyrs atferd og formidling av trolske stemninger i naturen.

Fønhus hadde flere hjertesaker som natur- og dyrevern, rovdyrfredning, avholdssaken og distrikspolitikk.

Mikkjel ga ut over 70 bøker og romaner,  og tilbrakte mye av sin tid i skog og mark.

Søndag 6. august kommer Arne Erik Fønhus til oss i Vassfaret og forteller om Mikkjel sitt liv og arbeid.

Løiten sangforening

Løiten Sangforening avslutter det hele med flott korsang på Skrukkefyllhaugen. Mannskoret har lange tradisjoner i Løten, hvor det ble stiftet i 1852, og er et av Norges eldste kor. I 2011 ble de tildelt Løten kommunes kulturpris.

Arild Pytte Solum har vært korets dirigent siden 2012. Han er en meget erfaren og dyktig dirigent, og synger i tillegg i vokalgruppen Solfa og Nordic Blue med base i Hamar.

Disse kara serverer en fabelaktig avslutning på årets festival, i nydelige omgivelser på Skrukkefyllhaugen.